hétfő, március 18, 2019
Text Size
Civil pálya Cikkek Minőségmegőrzési idő, fogyaszthatósági idő – mi a különbség?

A fogyasztóvédelmi civil szervezetek tevékeny szerepet vállalnak a hazai fogyasztóvédelemben, ezért itt a szervezetek által megjelentetett híreket olvashatják.

Mindennapjaink során alapvető szükségleteinket pótoljuk akkor, amikor élelmiszert veszünk magunkhoz, hiszen az élelmiszerek látják el testünket kellő energiával a mindennapi feladatok elvégzéséhez. Egészségünk szempontjából korántsem mindegy viszont, hogy milyen minőségű élelmiszert fogyasztunk.

Ahhoz azonban, hogy el tudjunk igazodni a mai élelmiszerek kavalkádjában, segítségre van szükségünk. Ezt a segítséget adja meg számunkra a címke, amely rengeteg hasznos és fontos dolgot tartalmaz az adott élelmiszerre vonatkozólag. Vannak köztük olyan információk is, melyek alapvető fontosságúak egészségünk számára és amelyekre emiatt fokozottan kell figyelnünk.

Nagyon fontos és emiatt fel is kell tüntetni az élelmiszeren a minőség megőrzésének idejét, azaz azt, hogy meddig fogyasztható. Mindig nézzük meg tehát a boltban az élelmiszer minőségmegőrzési idejét, azt ellenőrizzük!

Fokozottan igaz ez arra az esetre, amikor valakitől kapjuk az élelmiszert és nem pedig a boltban vásároljuk. Ekkor ugyanis nem lehetünk biztosak abban, hogy azt mikor vásárolták pontosan, így csak a minőség megőrzésének ideje szolgál számunkra tájékoztatásul, hogy meddig fogyaszthatjuk el az adott élelmiszert. Ha pedig olyan élelmiszerrel találkozunk, melynek a „szavatossági ideje” (ahogy azt a hétköznapokban mondják) már lejárt, akkor azt semmiképp se fogyasszuk el!

Különbséget kell tenni egyúttal a minőségmegőrzési és a fogyaszthatósági idő között is, hiszen e kettő fogalom nem ugyanazt jelenti. A minőségmegőrzési idő az az időpont, vagy időtartam, ameddig az élelmiszer (megfelelően tárolva) eredeti minőségét, egyedi tulajdonságait megőrzi.

Ezzel szemben azoknál az élelmiszereknél, amelyek mikrobiológiai szempontból gyorsan romlandóak, és ezért már rövid idő elteltével is valószínűleg közvetlen veszélyt jelentenek az egészségre, a minőségmegőrzési idő helyett már a fogyaszthatósági időt kell feltüntetni.

Ez tehát azt jelenti, hogy jelentős élelmiszerbiztonsági kockázattal jár, ha valaki a feltüntetett fogyaszthatósági idő lejártát követően mégis elfogyasztja az adott élelmiszert!

Készült a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával.