hétfő, március 18, 2019
Text Size
Civil pálya Cikkek Allergének, származási hely – mit kell feltüntetni az élelmiszerek címkéin?

A fogyasztóvédelmi civil szervezetek tevékeny szerepet vállalnak a hazai fogyasztóvédelemben, ezért itt a szervezetek által megjelentetett híreket olvashatják.

Nem vagyunk egyformák és egyes emberek szervezete allergiás lehet bizonyos adalékokra vagy anyagokra. Ha ez fennáll valakinél, annak nagyon óvakodnia kell azoktól az élelmiszerektől, amelyek az előbbi anyagokat tartalmazzák, ugyanis a szervezet által kiváltott reakció akár életveszélyes is lehet a számára. Emiatt kötelező feltüntetni, ha az adott élelmiszer allergén adalékokat vagy nyomokban allergiát kiváltó anyagokat tartalmaz.

Az élelmiszerek címkéire ezen kívül még több szigorú előírás is vonatkozik. Így - egyes kivételekkel - nem szerepelhet a címkén olyan állítás, amely arra utal, hogy egy élelmiszer gyógyhatással rendelkezik. Ezen kívül az előállító elérhetőségét is egyértelműen fel kell tüntetni, hiszen ez teszi lehetővé azt, hogy a fogyasztó később panasszal éljen, illetve amennyiben szükséges, további információhoz jusson a termékről.

Alapvető fontosságú az is, hogy az élelmiszer milyen összetevőkből áll. Emiatt az összetevőket szintén fel kell feltüntetni (egyes élelmiszerek esetében azonban itt is vannak kivételek), ráadásul az sem mindegy, hogy azt hogyan teszik meg, mivel tömeg szerint csökkenő sorrendben szükséges szerepeltetni ezeket a címkén.

Abban az esetben, ha az élelmiszer a jellege miatt speciális tárolást vagy felhasználást igényel, akkor a címkén szerepeltetni kell az erre vonatkozó előírásokat is.

Látható tehát, hogy - mint minden más esetben - az élelmiszerek kapcsán is fontos a megfelelő fogyasztói tudatosság: a Magyarországon forgalomba kerülő élelmiszerek csomagolásáról egy sor olyan információ tudható meg, amely a megalapozott vásárlói döntést segíti.

2016. december 13-tól a kötelezően feltüntetendő adatok a következőek az előrecsomagolt élelmiszerek legtöbbje esetében:

- az élelmiszer neve,

- nettó mennyisége, összetevőinek felsorolása (csökkenő mennyiségi sorrendben),

- minden olyan allergiát okozó anyag, amelyet felhasználtak az élelmiszer előállításánál vagy elkészítésénél, és a késztermékben jelen van,

- fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejének lejárati dátuma,

- a minőség megőrzéséhez szükséges különleges tárolási vagy felhasználási feltételek,

- a termék előállítójának vagy forgalmazójának neve és címe,

- eredet vagy származás helye, amennyiben ennek hiánya megtévesztheti a fogyasztót,

- szükség esetén felhasználási útmutató,

- az 1,2 térfogatszázaléknál több alkoholt tartalmazó italok esetében a tényleges alkoholtartalom térfogatszázalékban,

-tápértékjelölés.

Készült a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával.