hétfő, március 18, 2019
Text Size
Civil pálya Cikkek Egészséges táplálkozás – élelmiszerbiztonsági jótanácsok

A fogyasztóvédelmi civil szervezetek tevékeny szerepet vállalnak a hazai fogyasztóvédelemben, ezért itt a szervezetek által megjelentetett híreket olvashatják.

Három nagyon fontos dolog, amire érdemes ügyelni az egészséges táplálkozásnál, az élelmiszerben lévő szénhidrátok, zsírok és fehérjék aránya. A sok fehérje egészséges, a sok zsír viszont már nem, így érdemes zsírszegény ételeket ennünk, azonban az is fontos, hogy bizonyos zsírok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, ilyen például az Omega-3 zsírsav. A szénhidrátok energiával látnak el minket, azonban a túlzott szénhidrátbevitel nem javallott, hiszen amit a szervezet nem tud felhasználni, azt elraktározza, ez pedig túlsúlyhoz vezethet.

Az egészséges étrend összeállításánál ezen kívül fontos ügyelnünk a változatosságra. Így előnyben részesíthetjük és kombinálhatjuk a salátákat, gyümölcsöket és zöldségeket, de egészséges a joghurt is. A kenyér szintén egészséges, de nem érdemes túlzásba vinni azt sem, a sertéshússal még inkább óvatosan kell bánni és helyette minél több szárnyast, halat, rizst és hüvelyeseket érdemes fogyasztani. Hozzá kell tenni, hogy elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele is, különösen nyáron.

Az élelmiszerbiztonság kiemelt fontossággal bír: szerepe, hogy a fogyasztók csak olyan élelmiszerekhez juthassanak hozzá, amelyek nem jelentenek veszélyt egészségükre és biztonságosak. Ez a követelmény persze nem csupán a készételekre vonatkozik: rendkívül lényeges, hogy már a termelés során is betartásra kerüljenek az élelmiszerbiztonsági rendelkezések. Ezt a követelményt testesíti meg a „Termőföldtől az asztalig” c. jelmondat, amely a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (NÉBIH) kötődik. E hatóságnál is lehet például bejelentéssel élni akkor, ha valaki rossz minőségű vagy már lejárt élelmiszerrel találkozik a boltok polcain.

Egy-két fontosabb, további jótanács: ha azt látják a fogyasztók, hogy a fagylaltozóban a pultba kihelyezett fagylaltok olvadtak és jégkristályosak, továbbá a kanálöblítő vizet egy szivacsra ütögetéssel távolítják el az adagoló kanálról, semmi esetre sem szabad ott vásárolni, inkább egy másik fagylaltozót kell keresni! Semmiképp sem higiénikus ugyanis az adagoló kanál ilyen módon történő „tisztán tartása”, valamint az egyszerre olvadt és jégkristályos fagylaltok sem a megfelelő tárolási-hűtési körülményekről árulkodnak.

A szalmonella baktériumokról is szólni kell röviden, mivel súlyos megbetegedést okozhatnak. Ezeket a baktériumokat az alapos sütés-főzés és a fertőtlenítés pusztítja csak el. Megbetegítőképes baktérium csíraszám az ételek helytelen kezelése, több órán át és langyos hőmérsékleten zajló tárolása során alakul ki, ezért a megmaradt készételt minél hamarabb le kell hűteni és hűtőbe kell tenni, majd fogyasztása előtt ismét át kell forralni vagy sütni – így előzhető meg a szalmonellás megbetegedés.

 

Készült a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával.