kedd, október 15, 2019
Text Size
Jog Cikkek Online ékszerüzletek tesztje

Ebben a rovatban hasznos jogi tanácsokkal, hírekkel valamint jogszabályfigyelővel segítjük az olvasókat a tudatos fogyasztói magatartás kialakítása érdekében.

Hazánkban, ahogy világszerte is, egyre nagyobb teret hódít az e-kereskedelem.  Az internetes vásárlások száma egyre csak nő, több felmérés pedig igazolja, hogy a fogyasztóknak az online megrendelésekbe vetett bizalma tovább javult, legyen szó akár a belföldi, akár pedig a határon átnyúló vásárlásokról. Fogyasztóvédelmi szempontokat vizsgálva azonban még mindig sok kérdés merül fel az internetes vásárlások kapcsán.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége már 2013-ban, majd 2016-tól kezdve minden évben fogyasztóvédelmi tesztnek vetett alá több webáruházat is abból a szempontból, hogy eleget tesznek-e az őket terhelő lényegesebb fogyasztóvédelmi előírásnak. Ugyanakkor ezekből jól látszott az, hogy az érintett vállalkozások nem mindenben feleltek meg a követelményeknek, és az előzetes tájékoztatási kötelezettség körében téves információt nyújtottak a fogyasztóknak.

 

Határozott álláspontunk az, hogy mind a fogyasztók, mind a vállalkozások számára hasznos segítséget nyújthat a főbb és lényegesebb kötelezettségek összefoglalása, illetve ezek szemléltetése a teszttel érintett webáruházak konkrét példáin keresztül.

 

2019-ben négy területen kívánjuk megvizsgálni az e-kereskedelem során nyújtott fogyasztói tájékoztatást, mégpedig a játékokat értékesítő webáruházak, a „csaló” webáruházak (olyan hirdetésekkel csalogatják a vevőket, amelyek teljesen hihetetlennek tűnnek, feltételezhetően átverésekről lehet szó), az online ékszerüzletek, és az online társkereső szolgáltatásokat nyújtók körében. A tesztek segítségével nagymértékben ösztönözni lehet a tudatos fogyasztói magatartás elterjesztését. A tesztekben, mint látható a fogyasztók mindennapjait érintő árucikkeket, szolgáltatásokat és kivételes alkalmakkor igénybe vett termékeket/szolgáltatásokat nyújtó webáruházakat egyaránt tesztelünk.

 

Ezúton bocsátjuk közre az újonnan elkészített teszt eredményét, amely az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával készült el, a fogyasztói tudatosság javítása, illetve a vállalkozások jogkövető magatartásának előmozdítása érdekében.

Az online ékszerüzletek 2019. évi tesztje ide kattintva tekinthető meg.

Készült az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával.