csütörtök, november 21, 2019
Text Size

A Fogyasztók Lapja készítőinek célja, hogy minél tudatosabb fogyasztók lépjenek fel a mindennapok jogügyletei során. Hírek, információk, tesztek, tippek és ötletek minden mennyiségben, melyek a fogyasztókat segítik és egyben védik.

Hírek

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége a soron következő, legújabb fogyasztóvédelmi tesztjében olyan weboldalakat vetett vizsgálat alá, amelyek online társkeresési szolgáltatást nyújtanak a fogyasztóknak.

Bővebben...

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége a soron következő újabb fogyasztóvédelmi tesztjében olyan weboldalakat vetett vizsgálat alá, amelyek feltehetően a fogyasztók megkárosítására jöttek létre, tekintve, hogy sokszor hihetetlen és nyilvánvalóan valótlan állításokkal próbálják rábírni a fogyasztókat a szerződéskötésre.

Bővebben...

Hazánkban, ahogy világszerte is, egyre nagyobb teret hódít az e-kereskedelem.  Az internetes vásárlások száma egyre csak nő, több felmérés pedig igazolja, hogy a fogyasztóknak az online megrendelésekbe vetett bizalma tovább javult, legyen szó akár a belföldi, akár pedig a határon átnyúló vásárlásokról. Fogyasztóvédelmi szempontokat vizsgálva azonban még mindig sok kérdés merül fel az internetes vásárlások kapcsán.

Bővebben...

Az Európai Bizottság már 2016-ban létrehozta az úgynevezett uniós békéltető honlapot (www.ec.europa.eu/odr), amelynek segítségével egyszerűen, játszi könnyedséggel rendezhetőek az online vásárlásból fakadó fogyasztóvédelmi vitás ügyek az Európai Unióban.

Bővebben...

Sokan meglepődnének, ha tudnák, hogy a békéltető testületek Magyarországon már majd húszéves múltra tekintenek vissza. Azóta segítenek a fogyasztóknak és vállalkozásoknak rendezni a közöttük lévő vitás fogyasztóvédelmi ügyeket – mindezt ingyen, gyorsan, hatékonyan, egyszerűen. Ráadásul a vállalkozások már 2015 szeptembere óta nem utasíthatják vissza a testületek eljárását és együtt kell működniük a vita megoldása érdekében!

Bővebben...

Magyarországon a fővárosi és a megyei kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületek feladata, hogy a fogyasztók és a vállalkozások közötti viták elsősorban egyezség útján kerüljenek megoldásra, ingyen és gyorsan. Ha viszont az adott, egyedi vitás ügy egy bank, biztosító, pénztár vagy épp egy befektetési vállalkozás nyújtotta szolgáltatással kapcsolatos, akkor már a Pénzügyi Békéltető Testülethez kell fordulni!

Bővebben...

Ha új családi házat építettünk egy kivitelezővel, vagy épp egy újonnan épített társasházba költöznek be a fogyasztók valamelyik lakásba, fontos tudni, hogy arra is van kötelező jótállás! Bármilyen fogyasztóvédelmi probléma van, három, öt vagy tíz év ilyenkor a jótállási idő, attól függően, hogy milyen épületrész vagy szerkezet, berendezés hibásodott meg.

Bővebben...

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége ezúttal különböző, gyermekjátékokat árusító webáruházakat vizsgált abból a szempontból, közzéteszik-e a kötelező információkat a fogyasztók számára, internetes honlapjukon.

Bővebben...

-„Átverések az interneten!”,

-„Tisztességtelen élelmiszerreklámok, ahogy én látom”,

-„Csalogató reklámok”

Országos Rajzverseny Pályázatot hirdet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége a Gazdasági Versenyhivatal támogatásával, Magyarország valamennyi általános- és középiskolája számára. A diákok koruk folytán kiszolgáltatott fogyasztóknak minősülnek, akik akár nap, mint nap ki vannak téve az interneten és a közösségi médiában a megtévesztő reklámoknak. Fontos ezért a tudatosság, és hogy egészséges gyanakvással kezeljék a gyanús ajánlatokat!

Bővebben...

Ha a kereskedő nem foglalkozott a fogyasztó panaszával egyáltalán vagy pedig azt elutasította, akkor a fővárosi és a megyei kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületekhez kell fordulni az ingyenes, gyors vitarendezés érdekében. Már évek óta annak, hogy ezt az interneten is meg lehet tenni, megfelelően a digitális kor diktálta követelményeknek.

Bővebben...

„Akciós vagy használt terméket nem cserélünk akkor sem, ha hibás” – nem egyszer találkozni ilyen szóbeli kereskedői tájékoztatásokkal, vagy épp kiírásokkal az üzletek falain. Rögtön tisztázni kell: ezek megtévesztő tájékoztatások, és jogszabálysértést követ el az a kereskedő, aki ilyen információt ad a fogyasztóknak! Azonban nem mindegy ilyenkor sem, hova fordul a vásárló jogorvoslatért.

Bővebben...

A felvált talpú cipőt nem javítják, a be sem kapcsoló laptop árát nem adják vissza – többször találkozhatnak a fogyasztók ilyen és ehhez hasonló esetekkel. Az már viszont kevésbé ismert, hogy hova kell fordulni azért, hogy megoldódjon a fogyasztóvédelmi vitás ügy!

Bővebben...

Bárkivel előfordulhat, hogy a háza körül valamilyen, már régebbi, mindennapi használatú fogyasztási cikk elromlik, legyen szó akár egy gázkazánról, hűtőgépről vagy épp egy korábban vásárolt, régi karóráról. Ha ezek elromlanak, és a fogyasztó megrendeli a fizetős javításukat egy vállalkozástól, akkor fontos tudni, hogy az elvégzett munkára hat hónapos kötelező jótállás vonatkozik, amennyiben az ellenérték húszezer forint felett volt!

Bővebben...

További cikkeink...

1. oldal / 102

<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Napi Tipp

1. Mindig kérjük el a blokkot!

Ha később ugyanis a termék meghibásodik és szavatossági-jótállási igényt szeretnék a forgalmazóval szemben érvényesíteni, akkor a vásárlás tényét a blokkal tudjuk igazolni.

MEGNÉZEM

Szavazás

Részt vett-e valaha termékbemutatón?